Musikk-aldring

I 2005 da jeg studerte journalistikk og ikke ante hva jeg skulle skrive om angående en innleveringsoppgave, sa en av lærerne til meg at jeg burde skrive om podcast. «Det kommer til å bli det nye store,» sa han. Han ga meg et par linker og noen ark med info om denne nye måten å høre radio på. «Her. Skriv!»

Kanskje en av grunnene til at jeg aldri ble en suksessfull journalistspire er at jeg er for treig til å catche opp nye ting, for jeg skrev aldri om podcast-fenomenet i 2005. Det hørtes for kjedelig ut, og jeg tror nok ikke at jeg helt skjønte hva det gikk ut på. Istedet for skrev jeg om en ny og annerledes kunstinstallasjon på Tullinløkka, en svær og bugnende grønn frosk…

12 år senere, og jeg abonnerer på Chris Hardwick og hans Nerdist podcast. Med jevnlige intervjuer av kjente og mindre kjente personer innenfor film, musikk og pop-kultur setter jeg av tid til ©Katie, roll the thing! (Podcast intro).

Musikk-aldring. Det ordet fant jeg på for å ha en fengende tittel, men med alderen stopper altså inntaket av ny musikk. Visste du at når vi når en viss alder, så vil vi aldri høre på ny musikk igjen? I et intervju der Chris Hardwick snakker med Wayne Coyne i The Flaming Lips sier Wayne, noe filosofisk, at når vi er over 25 år så bryr vi oss mindre om ny musikk. Vi klamrer oss til den musikken vi allerede har hørt. Alt av ny musikk som kommer etter halvveis til femti forblir mindre interessant.

Dette er så klart også forsket på, så jeg fant litt info:

If you’re 33 or older, you will never listen to new music again—at least, that’s more or less what a new online study says. The study, which is based mainly on data from U.S. Spotify users, concludes that age 33 is when, on average, people stop discovering new music and begin the official march to the grave.

Dersom det stemmer at vi slutter å høre på ny musikk når vi er rundt 33 år, forklarer det mye av retorikken som går på at mange eldre, altså oss, synes at all ny musikk er ræva. Hvordan kan ungdommen høre på dette rælet, liksom:)

«Det var bedre før», er et gammelt, og godt brukt, ordtak som vi ofte kunne høre besteforeldrene våre si. Jeg har hørt mamma og pappa si det, og jeg undrer om jeg også har sagt det. For eksempel er jeg gla for at jeg ikke vokser opp med sosiale medier. Det var bedre før når ungene lekte ute i gata og klatret i trærne.

Unntaket gjelder. Det er nok litt å ta i med påstanden om at vi ALDRI vil høre på ny musikk igjen. Med all den musikken som blir komponert hver eneste dag (!!) er det gitt at det må dukke opp en ny låt vi liker, sånn innimellom.  Så finnes de som lever og ånder for musikken, ny som gammel, de som ennå opptager ny musikk, og som har full oversikt over VG-lista og hva som durer og går på P3, da er spørsmålet mitt til dem: Var musikken bedre før eller er dagens musikk like god, om ikke bedre?  Og, hvordan får de tid til å høre på alt sammen? For jeg tror at mye av grunnen til at vi blir mindre interessert i ny musikk med årene er at vi rett og slett ikke har tid?

Det er noe melankolsk over det hele. At vi, 33+, ikke har like mye kjærlighet å gi til den nye musikken som vi har for den gamle. Vår gamle. Da Lauryn Hill og hennes The Miseducation of Lauryn Hill ble lansert hadde samtlige av mine venner den plata på repeat. I min generasjon ble albumet til Mrs. Hill en stor klassiker, om ikke DEN største fra dette tiåret. Jeg så frem til da Solange slapp sitt siste album en gang i fjor, og da jeg tok meg tid til å høre igjennom det likte jeg sangene, synes hun er flink, men det er ikke det samme. Fordi jeg ikke har gitt det god nok tid? Eller er det at jeg har bikket over 33? Eller en kombinasjon av de to? Så kan vi diskutere hvor lurt det er å ignorere, villig eller uvillig, alt nytt og ikke gi det tid som musikk noen ganger krever. Ett eksempel: Den frosken jeg valgte å skrive om til innleveringsoppgaven da jeg studerte journalistikk forsvant! Den ble revet ned for noen år siden. Podcast derimot, kommet for å bli. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s